Takk til alle bidragsytere som gjorde 17. mai til en festdag!

Folk i alle bygder og kretser var i aksjon for å skape en minnerik 17. mai-feiring. Herlig vær, masse is og flotte talere.

Takk til alle bidragsytere!

Vi har fått tilbakemelding på at det var vanskelig å høre talerne fra 7. trinn på Lyngstad og Vevang skole utenfor Eide barneskole. Derfor legger vi ut talen her. Takk til Iselin Helene Hustad-Røvik, Ruben Gundersen Visnes, August Langnes Skotheimsvik, Elias Vetvik og Liv Marit Smørholm.

Gratulerer med dagen Norge, og velkommen til 17. mai-feiring.

Vi gleder oss til å feire 17. mai sammen med dere alle.

I dag er det vår nasjonaldag, grunnlovens dag. Tenk at i dag for 205 år siden ble grunnloven undertegnet. Det er veldig hyggelig at så mange ville komme og feire denne dagen.

Da vi startet å jobbe med dagens tale skulle vi skrive fem ord vi forbandt med 17. mai. Vi skrev blant annet is, pølse, kake, brus, tog, russekort, kiosk, folk, sang, familie, vaniljestang, fred, frihet, Norge, flagg, grunnlov, tale, bunad. Alt dette er med på å gjøre 17. mai til en fin dag.

Vi i 7. trinn på Lyngstad og Vevang skole har mange tanker rundt 17. mai. Vi har snakket om at det var noe med de Eidsvollfolka i det hvite huset. Vi fikk frihet. 17. mai betyr demokrati, noen av oss tenker på det som skjedde under krigen, og for noen av oss er det viktig at vi på en slik dag snakker om å ta vare på miljøet.

La oss starte med de folka som satt på Eidsvoll.. Før 17. mai 1814 ble Norge styrt av Danmark sin konge i 400 år. De 112 rike mennene satte seg i bygningene på Eidsvoll og fikk laget en ny grunnlov, og det er det vi feirer i dag. Det var ikke alle som fikk være med på å bestemme. Representantene fra Nord-Norge fikk ikke beskjeden tidsnok, så de rakk det ikke. Grunnloven har blitt forandret en del siden den ble skrevet, det var ikke alt som stod der som var like bra. Det stod blant annet at jødene ikke hadde adgang til landet vårt og at kvinner ikke hadde stemmerett. Nå har det heldigvis blitt bedre for alle. Grunnloven ga oss frihet til å mene hva vi vil, og til å si nesten alt en vil, men det er ikke lov til å si noe som er rasistisk eller krenkende. Vi fikk også frihet til å være et eget land. Med den nye grunnloven fikk vi også demokrati, det vil si at alle med stemmerett fikk være med på å bestemme hvordan de ville at samfunnet skulle være. Og det er vi glade for i dag.

I den siste tiden har mange ungdommer blitt mer opptatte av at vi må ta vare på miljøet, og den fine naturen vi har i Norge. Dette gjelder også for noen av oss. Vi må ta vare på jorda vår. Det vi kan gjøre er blant annet å ikke forsøple så mye, og å kildesortere det vi kaster. Vi kan ta vare på ting og gjenbruke de. Vi kan prøve å sykle mer, gå mer eller bruke kollektivtransport i stedet for å få de voksne til å kjøre oss. Vi kan også lære mer slik at når det er vår tur til å bestemme, vet vi hva som er riktig.

På en slik dag kan vi tenkte litt ekstra på det som skjedde for 79 år siden. Den 9. april kom det en tysk båt inn i Oslofjorden, og den ble skutt ned. Norge hadde meldt seg nøytral, men det hjalp ikke noe. Tyskerne tok over landet vårt, og vi måtte kapitulere. De barna som vokste opp under krigen fikk ikke feire 17. mai. Vi må ikke glemme de som kjempet og gav sitt eget liv for at Norge skulle bli et fritt land igjen, og vi på ny kunne feire 17. mai.

Det er mye som er bra med Norge. Vi bor i et rikt land og det gjør at vi får hjelp til mye: Om vi er syke får vi gratis hjelp på sykehuset. Det er gratis tannlege til barna. Vi har gratis skole hvor vi kan lære ting slik at vi kan få oss jobb. Om vi ikke har jobb kan vi få hjelp av NAV til å finne oss en. Om vi ikke kan jobbe kan vi søke til NAV for å få støtte. Det er likestilling i Norge, og alle har like rettigheter, dette mener vi er bra. Vi er heldige som bor i et land med fred, og at vi kan hjelpe andre som er i nød. Vi har en fin og grønn natur med høye fjell og dype daler. Denne naturen gir oss rent vann som vi kan drikke av rett fra springen, det er det ikke mange andre land som har. Alt dette er bra fordi det lager et godt samfunn, det er det som gjør Norge til Norge.

Vi som barn og ungdommer kan være med på å gjøre Norge til et enda bedre land. Vi kan være snille, bry oss om andre, og hjelpe de som både er eldre og yngre. Vi kan til og med hjelpe til mer hjemme. Vi kan også prøve å bli kjent med nye mennesker. For at Norge skal bli et enda bedre land er det viktig at vi som ungdommer engasjerer oss i samfunnet og i politikk.

Mange feirer 17. mai. De fleste har fri fra jobben, og barna har fri fra skolen. I Oslo er det et langt barnetog gjennom gatene og de går forbi slottet og vinker til kongen. Overalt i Norge kan man se det norske flagget som vaier i vinden. Vi kan takke Wergeland for at 17. mai ble en festdag og barnas dag. Hvordan vi feirer 17. mai er forskjellig fra person til person. Det som er viktig er at flest mulig er med på feiringen.

17. mai er mye tradisjon, og vi gjør ting bare fordi vi alltid gjør det. Vi har snakket om de ulike tradisjonene vi har. Vi spiser potetgull hver helg, men det er noe spesielt med Pringlesen i Bollitun på 17. mai. Vi får is nesten når vi vil, men vaniljestanga på Vevang, eller softisen med O`boy fra Konditoriet smaker mye bedre i dag enn ellers.

Det startet på Eidsvoll, men nå er vi her. Vi skal kose oss masse med alt det vi forbinder med 17. mai. Håper alle får en fin dag videre, og husk å spise mye is, vær snille med hverandre og nyt dagen. For siste gang; gratulerer med dagen, Norge og til alle dere her.